
کاربن چیست و چگونه ابداع شد ؟
همه ما برای یکبار هم که شده از کاربن استفاده کرده ایم یا نحوه استفاده از آن را مشاهده کرده ایم .
اما آیا از تاریخچه دقیق اختراع آن هم اطلاعاتی در دست داریم یا نه؟
در رابطه با تاریخچه کاربن یا روند اختراع آن بیشتر افراد آگاهی خاصی ندارند ، از این رو تیم تحقیقاتی عمده بار شما را به خواندن مقاله جذاب در رابطه با تاریخچه ابداع کاربن دعوت مینماید .
همانگونه که در ابتدای مقاله ذکر کردیم ، مسلما همه ما در طول عمرمان حداقل برای یک بار هم که شده از کاربن یا کاغذهای کاربنی استفاده کرده یا کاربرد آن را دیده ایم.
کاربن یا در زبانه عامیانه کاغذ های یک رو جوهر داری میباشد که بین دو کاغذ قرار داده میشود و با نوشتن بر روی کاغذ اصلی ، نوشته ها را به کاغذ زیرین یا کاغذ دوم منتقل میکند و یکی از ساده ترین نمونه های آن استفاده از کاربن در صنعت تولید فاکتور یا برگه های کاربنی دفترچه بیمه مان است که دو نسخه دیگر از نسخه پزشک را در صفحات بعدی کپی می کند.
اما تعریف دقیق کاربن چیست ؟
کاربن یا کاغذ کاربن ؛ کاغذی نازک میباشد که یک لایه از موم و مرکب خشک شده (رنگ دانه) بر روی آن تعبیه شده است و این کاغذ کاربن بین دو کاغذ قرار میگیرد و با نوشتن بر روی کاغذ اصلی باعث انتقال یا کپی کردن نوشتار کاغذ اصلی بر روی کاغذ دیگر میشود.
همانگونه که ذکر کردیم در رابطه با تاریخچه دقیق اختراع آن و مخترع اصلی کاربن اطلاعاتی موجود نمیباشد ، اما با کمی تحقیق ، اطلاعات اندکی در رابطه با نخستین افرادی که کاربن را مورد استفاده قرار داده اند پیدا کرده ایم که با هم به مطالعه آن میپردازیم.
تاریخچه مختصر در رابطه با کاربن:
اگر چه هیچ منبعی از تاریخچه اختراع کاربن موجود نمیباشد اما شواهد حاکی از آن است که اولین بار در سال 1806،یک فرد انگلیسی به نام رالف وجوود از واژه “کاغذ کاربن” به طور رسمی استفاده کرد.
پس از آن در سال 1808، پیلیگرینو توری ایتالیایی یک دستگاه نوشتاری ابداع کرد که برای کار کردن به کاغذ کاربنی یا کاغذ سیاه احتیاج داشت ، یعنی به نوعی نقش جوهر را در دستگاه های نوشتاری ایفا میکرد.
او از روش وجوود استفاده کرد و کاغذ کاربنی مورد نیاز خود را تولید کرد.
هر دو نفر این افراد وجه شباهتی که باهم داشتند در این بود که کاغذ کاربنی را برای استفاده در یک دستگاه نوشتن به کار گرفتند و کاغذ کاربنی جایگزین جوهر این دستگاه شد.
نحوه ی عملکرد این کاغذ کاربن اینگونه بود که در واقع یک تکه کاغذ در جوهر چاپگر خیس و سپس خشک می شد و در نهایت بین دو کاغذ دیگر قرار می گرفت تا یک نوشته را روی برگه ای دیگر کپی کند.
آن زمان استفاده از دستگاه نوشتاری (کپی) و کاغذ کاربنی برای ایجاد نوشته هایی که افراد روشن دل (نابینا) نیز می توانستند آن را بخوانند، توسط این دو شخص گسترش پیدا کرد.
همانند بعضی از دستگاه های ابداعی بشر که در ابتدای کار ، بخاطر برخی کمبود ها با استقبال چشمگیری مواجه نمیشوند و پس از اعمال برخی تغییرات ، مورد توجه مردم قرار میگیرند ، در ابتدای امر از این دستگاه هم استقبال چشمگیری به عمل نیامد اما پس از چند سال، وِجوود ایده خود را به سمت اجرای یک روش برای کپی کردن نامه های خصوصی، تجاری و سایر اسناد گسترش داد.
در این روش با یک قلم فلزی، روی یک ورق کاغذ نازک نوشته می شد و با استفاده از ورق کاربن، یک نسخه سیاه و سفید روی کاغذ دیگری که زیر آن قرار داده شده بود، بدست می آمد. این کاغذهای کپی که کیفیت خوبی هم داشتند، بایگانی می شد و نسخه اصلی نیز برای گیرنده فرستاده می شد.
تا اینکه یک شرکت برای ارائه تکنیک وِجوود در سطح انبوه تشکیل شد ، اگر چه ایده ی این شرکت با استقبال خوب خریداران مواجه شد، اما روش وِجوود توسط بسیاری از شرکت ها تصویب نشد ، هنوز هم کارهای اداری با صرف وقت و هزینه بسیاری انجام می شد.
بازرگانان نامه های خود را با جوهر می نوشتند و می دانستند که چنین فرآیند کپی آسانی، ریسک جعل اسناد را بالا می برد. به همین دلیل تا دهه 1870 میلادی با وجود اینکه استفاده از کاغذ کاربن یک روش استاندارد بود ولی نسخه کاربنی در دادگاه قابل قبول نبود.
در سال 1823؛کیروس داکین و ماساچوست، با توافق فی مابین خود کاغذ کاربنی شبیه به وِجوود را تولید کردند و فروش آن را طور اشتراکی شروع نمودند. این همکاری در طول چهل و هشت سال پیشرفت بسیاری کرد تا اینکه فردی به نام لیبوس راجرز نیز وارد این کار شد.
شرکت L.H. Rogers & Co. در سال 1870 در نیویورک تاسیس شد و اولین فروش بزرگ خود را از بخش جنگ نظامی ایالات متحده به دست آورد. پس از آن و در سال 1872، یک ماشین تحریری کاربردی برای استفاده در دفاتر تجاری (ماشین تحریر شولز و گلدن) توسعه یافت و دیدگاه راجرز را تثبیت کرد.
چگونگی ساخت کاربن :
در گذشته کاغذ کاربن کاملا بصورت دست ساز ساخته میشد و پروسه تولید آن به این شکل بود که یک مخلوط از کربن سیاه (رنگدانه) و روغن در نفتا (نوعی حلال) با استفاده از قلم مو روی یک کاغذ نازک قرار می گرفت و منجر به ساخت کاغذ کاربنی میشد. تا اینکه شرکت راجرز اولین دستگاه پوشش دهنده ورق کاربن را عرضه کرد و موم گرم را که توسط غلطک ها روی کاغذ قرار می گرفت، جایگزین روغنی که با قلم مو به کار گرفته می شد، کرد. به این ترتیب کاغذ کاربن یکپارچه مدرن، با کیفیت های مختلف تولید میشد.
معایب کاربن :
همانگونه که بعضی از ابداعات ساخت بشر خالی از عیب نبوده ، کاغذ کاربن نیز از این قاعده مستثنا نیست و دارای معایبی میباشد که از جمله معایب آن میتوان به محدودیت آن در تعداد کپی نسخه ها اشاره کرد.
با توجه به رشد روزافزون کسب و کارها و نیاز به برقراری ارتباط بهتر و سریعتر، ابزار کپی کردن نامحدود به طور قابل توجهی ضروری بود که کاربن این ویژگی را نداشت.
این ضرورت و نیاز به ابزار کپی کردن نامحدود ، منجر به توسعه دستگاه های کپی که شناخته شده ترین نمونه آن در سال 1880،توسط دیوید گاستنر کیکلوستیل اختراع شده است و دیگر اختراعات مشابه شد تا همه آنها جایگزین کاغذ کاربن شوند.
یکی دیگر از معایب کاغذ کاربن از همان ابتدای اختراع آن تا کنون این است که بیشترین کاربرد کاغذ کاربن برای ایجاد کپی هایی بود که از نامه نگاری های دست نویس انجام می شد.
این موضوع تا اواسط قرن بیستم رواج داشت اما با اختراع دستگاه های کپی مختلف تا سال 1972، میزان تقاضای کاغذ کاربن به شدت افت کرد و این کاهش همچنان ادامه دارد.
اما سرانجام با توسعه دستگاه های کپی و دستگاه های کامپیوتری با امکان ذخیره اطلاعات، استفاده از کاغذ کاربن شروع به کاهش کرد و امروزه تنها برای بعضی مصارف خاص نظیر فاکتور نویسی فروشندگان جهت بایگانی یک نسخه از فاکتور مشتری و در بعضی صنایع از آن استفاده می شود.
بنظر شما آیا امروزه در ایران با توجه به افزایش تولید دستگاه های چاپ پیشرفته ، باز هم از کاغذ کاربن در صنایع مختلف استفاده میشود؟
باید بگوییم که با توجه به تولید دستگاه های چاپ پیشرفته و حتی کامپیوتر های مدرن استفاده از کاربن کاهش یافته اما این بدین معنا نیست که استفاده از کاربن به کلی کنار گذاشته شده یا طرفدارانی ندارد .
با وجود این پیشرفت تکنولوژی ، کاربن در بیشتر ادارات و حتی در صنایع تولید فاکتور و دفترچه همچنان مورد استفاده قرار میگیرد.
امروزه از کاغذ کاربن در بسیاری از ادارات ، مدارس و مکان های دولتی به وفور استفاده می شود به گونه ای که با وجود یک برگ کاربن می توان از یک نوشته تعدادی رونوشت تهیه کرد .
علت اصلی استفاده از کاربن در ایران چیست؟
اصلی ترین علت استفاده از کاربن در زمان فعلی این است که استفاده از کاربن برخلاف ماشین های چاپ پیشرفته نیاز به علم خاصی ندارد .
دلیل دیگر استفاده از کاربن هم ، قیمت بسیار ناچیز آن در مقابل قیمت های نجومی ماشین های چاپ یا کامپیوتر های مدرن میباشد .
برای همین طیف کثیری از ادارات و کسبه و بازاریان و حتی افراد عادی در ایران استفاده از کاربن را ترجیح میدهند.
و از کاربن ها برای رونوشت برداشتن از یک متن یا یک طرحی به صورت همزمان با نسخه اصلی استفاده میکنند.
موارد استفاده از کاربن :
- >> همانگونه که میدانید کاربن ، استفاده های متنوعی دارد که استفاده رایج آن ، استفاده از کاغذ کاربن در ادارت و سازمان ها برای رونوشت برداشتن میباشد.
- >> یکی دیگر از موارد استفاده از کاربن در صنعت تولید فاکتور میباشد که بسیار هم موفق بوده است.
برای دیدن فاکتور های کاربن دار مارک ایران فاکتور در فروشگاه عمده بار کلیک نمایید.
- >> از کاربن در صنعت تولید دفترچه های درمانی هم استفاده می شود.
- >> در صنعت تولید کاغذ کاربن لس
- >> و …
گروه تحقیقاتی عمده بار برای افزایش اطلاعات شما عزیزان از هیچ تلاشی دریغ نمیکند و یکی از اهداف تیم تحقیقاتی عمده بار خدمت به تمام هموطنان گرامی میباشد.